Witam.
Chciałabym opisać dwa
drzewa- są to lipa i jarzębina. Wybrałam akurat te, ponieważ przez większą
część wakacji patrzyłam na nie z okna mojego pokoju. Ich widok mnie
zainspirował. Oba są bardzo ładne i zobaczycie , że bardzo ciekawe.
LIPA
Lipa to drzewo
kojarzące się z początkiem lata. Niektórzy uwielbiają jej delikatny waniliowo-miodowy zapach oraz herbatkę lipową, którą piją nie tylko zimą. Z encyklopedii dowiedziałam
się, że w Polsce są dwa rodzaje lipy-lipa drobnolistna (łac. Tilia cordata) oraz lipa szerokolistna (łac. Tilia
platyphyllos), czasem można też spotkać lipę srebrzystą(łac. Tilia tomentosa). Zazwyczaj w parkach
spotykacie właśnie lipę drobnolistną, która
latem wydaje delikatny miodowy zapach.
Lipa, którą sfotografowałam jest,
moim zdaniem, z
gatunku drobnolistnych, ponieważ ma małe liście oraz wąski i mały ogonek.
Moja lipa jest wysokim drzewem, ma prosty pień, do połowy wysokości nie ma
gałęzi. Ma bardzo rozłożystąi gęstą koronę. Na gałęziach rosną skośne i sercowate liście, a wśród nich żółtawe, piękne
kwiaty . Moja lipa ma także owoce - są to małe, okrągłe i gładkie orzeszki.
Korona drzewa, która ma dużo pachnących kwiatów przyciąga do siebie mnóstwo
pszczół. Lipy to drzewa długowieczne, żyją około 500
lat. W Polsce najbardziej okazałe rosną w miejscowości
Cielętniki oraz Siemkowice.”
*
W tym fragmencie bloga korzystałam także z wiadomości zawartych w Encyklopedii.
Teraz już czas na
ciekawostki, a znalazłam ich wiele.
Lipa
ma niesamowite właściwości. Najbardziej spodobała mi się ta .
Oto
tekst, który znalazłam w pismach średniowiecznych pielgrzymów:
„Oderwij korę z lipy, żuj w skupieniu, nie zawadzi pomodlić się
w tym czasie do świętej Apolonii - patronki dentystów. Efekt murowany, ból zęba
minie jak ręką odjął.”
- Lipa
potrafi złagodzić ból zęba.
Z lipy przygotowuje się herbaty
uspokajające i relaksujące.
-Lipa ma
działanie uspokajające.
Herbatki lipowe pije się na
przeziębienia kaszel i stany zapalne.
-Lipa ma
działanie lecznicze.
I jeszcze jedna ciekawostka :
W XVIII wieku francuski chemik opracował
przepis na czekoladę z lipy- z kwiatów i orzeszków.
Jeśli ktoś chciałby taką zrobić niech
poszuka przepisu na stronie: http://gwydion.weebly.com/making-wild-chocolate.htm
Oprócz właściwości leczniczych i
spożywczych lipa ma też właściwości przemysłowe.Z lipy można zrobić papier, kosze,
kapelusze, a nawet chodaki. Z drzewa lipowego robi się rzeźby
ponieważ jest miękkie i łatwe w obróbce.
* Do tej części bloga korzystałam z
artykułu napisanego przez Klaudynę Hebdę pod tytułem. „Ziołowy zakątek’’
Lipa jest
także bohaterem w literaturze (to wiem od mamy).
Jan Kochanowski uwielbiał siadywać pod
swoją lipą w Czarnolesie. Napisał nawet fraszkę na cześć tego drzewa pt. „ Na
lipę”. Przytoczę fragment:
„ Gościu siądź pod mym liściem , a
odpocznij sobie !
Nie dójdzie cię tu słońce , przyrzekam
ja tobie…….”
Czy wiedzieliście, że lipa to takie
cudowne drzewo?!
Jarząb pospolity (łac. Sorbus aucuparia) to gatunek
rośliny, która żyje wiele lat. Z encyklopedii
dowiedziałam się, że jarzębina dorasta do 15m wysokość, ale trudno mi w to
uwierzyć, bo ta, którą sfotografowałam ma zaledwie 4 m wzrostu. Moja jarzębina
ma gładką i jasną korę. Jest drzewem niezbyt dużym i raczej delikatnie zbudowanym,
liściastym, o dość cienkim pniu i prześwitującej koronie.
Na jednym z
moich zdjęć widać, jak promienie słoneczne prześwitują przez koronę drzewa. Największą
jej ozdobą są czerwone i okrągłe owoce, z których często dzieci robią korale.
Jarzębina ma gładką korę oraz pierzaste liście. Drzewo to osiąga wiek 80-120(150) lat. Jak na drzewo
jest raczej krótkowieczna. Najstarszy (i równocześnie najgrubszy) jarząb pospolity w
Polsce rósł w Lubiniu koło Świnoujścia i liczył ponad 150 lat. Drzewo to jednak już nie istnieje.
*Ten fragment opracowałam na podstawie Encyklopedii oraz
artykułu „ NAJSTARSZE DRZEWA W POLSCE C. Pacyniak, 1992).
A teraz ciekawostki.
Nie każdy z nas wie, że owoce jarzębiny oprócz tego, że są dekoracyjne , mają również zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Owoce
jarzębiny w stanie surowym nie nadają się do spożycia ze względu na gorzki smak
i trujące właściwości. Przyczyną tego jest zawarty w nich kwas parasorbinowy,
który wywołuje nudności, wymioty oraz biegunkę. Ale mrożenie, suszenie, jak i gotowanie
rozkłada ten związek, dzięki czemu przetwory z jarzębiny pozbawione są goryczy
oraz trujących właściwości.
Owoce jarzębiny nadają się do wyrobu dżemów, marmolad, konfitur, soków oraz
napojów alkoholowych (nalewki, wina, wódki). Suszoną jarzębinę wykorzystuje
się także do
przyrządzania naparów, jako składnik
herbatek owocowych oraz deserów. Występujące w owocach jarzębiny związki mają działanie
moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Napary z
jarzębiny stosuje się przede wszystkim w stanach
zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej, zaburzeniach czynności przewodu
pokarmowego, niewydolności krążenia oraz przy przeziębieniach. Oprócz tego w medycynie ludowej jarzębinę wykorzystywano w
leczeniu cukrzycy, zaburzeń
metabolicznych, reumatyzmu i artretyzmu. Jarzębina ma także zastosowanie w kosmetologii. Można domowym sposobem
zrobić np. maseczkę albo tonik. Jeśli ktoś chciałby przygotować wytwory z
jarzębiny proszę skorzystać ze strony zatytułowanej „Zdrowie z Natury – jarzębina’’ (jarzębina. jpg). Na tej stronie
znajdziecie domowe przepisy na np. konfitury, likiery, nalewki, a także
maseczki. Ja także korzystałam z tej strony przedstawiając ciekawostki o
jarzębinie.
Podsumowując - Zanim zabrałam się do
tej pracy nie sądziłam, że drzewa mają takie właściwości spożywcze i lecznicze. Może warto
sięgnąć po wytwory z na przykład z tych drzew, które opisałam, zamiast po leki z apteki. Są
zdrowsze i nic nie kosztują.
Julia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz