DURIAN
Durian jest najbardziej śmierdzącym owocem na świecie. Ma owalny kształt, osiąga do 40 cm długości i 5 kg wagi. Pod grubą, kolczastą, zieloną warstwą kryje się żółty, słodki miąższ. Według Azjatów jest on najsmaczniejszym owocem i nazywają go "królem owoców". Można go jeść na surowo, dodawać do deserów i robić z niego przetwory. Z duriana robi się cukierki, kisiele, budynie, chrupki, a nawet lody. Jeść można także jego pestki, które w smaku przypominają orzechy. Drewno z drzewa durianu jest wytrzymałe i stosowane w meblarstwie. "Duri" to po malajsku "kolec" stąd też pochodzi jego nazwa. Kolce duriana są grube i bardzo ostre. Nazywany jest także rościanem oraz zybuczkowcem.
Ciekawostki:
- nie wolno duriana wnosić do samolotu (na lotnisku są znaki zakazujące),
- nie wolno mieszać jedzenia duriana z alkoholem i kawą, ponieważ jest to niebezpieczne dla zdrowia,
- sok z liści duriana wykorzystywany jest do obniżenia gorączki, w stanach depresyjnych, anemii oraz usprawnia pracę wątroby.
Nazywany jest także rościanem i zybuczkowcem.
http://bonavita.pl/durian-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-niezwyklego-owocu
http://bonavita.pl/durian-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-niezwyklego-owocu
MANGOSTAN
Mangostan właściwy to owoc pochodzący z Indonezji, ale w Tajlandii jest go bardzo dużo. Wielkością podobny jest do pomarańczy lub troszkę mniejszy. Ma grubą, twardą, czerwoną lub fioletową skórę, u szczytu gdzie ogonek jest taka zielona kokarda. Pod skorupą jest przepyszny, biały miąższ, który bardzo ładnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Pestka otoczona jest miąższem, którego konsystencja podobna jest do kisielu. Jego smak to połączenie brzoskwini, ananasa i może jeszcze można dodać trochę słodkiego agrestu. W klimacie tropikalnym trzeba 10 lat, żeby uzyskać owoce na drzewie mangostanu. Drzewa osiągają około 10 metrów wysokości i rodzą tysiące owoców każdego roku. Rośliny te nie tolerują temperatury poniżej 4,44 stopni Celcjusza ani powyżej 37,78 stopni Celcjusza. Z mangostanu produkuje się wina, nalewki, mydło.
Ciekawostki:
- nazwa mangostan pochodzi od nazwiska jego odkrywcy Magosteen,
- nazwa polska tego owocu to Smaczelina (pewnie dlatego, że jest tak smaczna :))
Żródła:
moja mama, przewodnik po Tajlandii, moje własne doświadczenia, www.mangostan.pl
Borys
''
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz