Drzewa Borysa

niedziela, 6 września 2015

Na swoim blogu chciałbym przedstawić Wam dwa drzewa, które poznałem na wakacjach w Tajlandii.



DURIAN

 
Znalezione obrazy dla zapytania durian tree    



Znalezione obrazy dla zapytania durian tree    

Znalezione obrazy dla zapytania durian     

Znalezione obrazy dla zapytania durian  


Durian jest najbardziej śmierdzącym owocem na świecie. Ma owalny kształt, osiąga do 40 cm długości i 5 kg wagi. Pod grubą, kolczastą, zieloną warstwą kryje się żółty, słodki miąższ. Według Azjatów jest on najsmaczniejszym owocem i nazywają go "królem owoców". Można go jeść na surowo, dodawać do deserów i robić z niego przetwory. Z duriana robi się cukierki, kisiele, budynie, chrupki, a nawet lody. Jeść można także jego pestki, które w smaku przypominają orzechy. Drewno z drzewa durianu jest wytrzymałe i stosowane w meblarstwie. "Duri" to po malajsku "kolec" stąd też pochodzi jego nazwa. Kolce duriana są grube i bardzo ostre.  Nazywany jest także rościanem oraz zybuczkowcem. 

Ciekawostki:
  •  nie wolno duriana wnosić do samolotu (na lotnisku są znaki zakazujące),
  • nie wolno mieszać jedzenia duriana z alkoholem i kawą, ponieważ jest to niebezpieczne dla zdrowia,
  • sok z liści duriana wykorzystywany jest do obniżenia gorączki, w stanach depresyjnych, anemii oraz usprawnia pracę wątroby.
Z moich przeżyć z tym owocem mogę powiedzieć, że jego zapach jest nie do wytrzymania, więc nawet nie odwarzyłem się go spróbować. Nam również celnicy na lotnisku kazali go wyciągnąć z walizki!!!!!!!!!!!![


    





Nazywany jest także rościanem i zybuczkowcem.

http://bonavita.pl/durian-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-niezwyklego-owocu

MANGOSTAN



Znalezione obrazy dla zapytania MANGOSTAN  


Znalezione obrazy dla zapytania MANGOSTAN drzewo    

 Znalezione obrazy dla zapytania mangostan i durian  

Znalezione obrazy dla zapytania mangostan i durian


Mangostan właściwy to owoc pochodzący z Indonezji, ale w Tajlandii jest go bardzo dużo. Wielkością podobny jest do pomarańczy lub troszkę mniejszy. Ma grubą, twardą, czerwoną lub fioletową skórę, u szczytu gdzie ogonek jest taka zielona kokarda. Pod skorupą jest przepyszny, biały miąższ, który bardzo ładnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Pestka otoczona jest miąższem, którego konsystencja podobna jest do kisielu. Jego smak to połączenie brzoskwini, ananasa i może jeszcze można dodać trochę słodkiego agrestu. W klimacie tropikalnym trzeba 10 lat, żeby uzyskać owoce na drzewie mangostanu. Drzewa osiągają około 10 metrów wysokości i rodzą tysiące owoców każdego roku. Rośliny te nie tolerują temperatury poniżej 4,44 stopni Celcjusza ani powyżej  37,78 stopni Celcjusza. Z mangostanu produkuje się wina, nalewki, mydło.

Ciekawostki:
  • nazwa mangostan pochodzi od nazwiska jego odkrywcy Magosteen,
  • nazwa polska tego owocu to Smaczelina (pewnie dlatego, że jest tak smaczna :))


Żródła:
moja mama, przewodnik po Tajlandii, moje własne doświadczenia, www.mangostan.pl

Borys

























''

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
FREE BLOG TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS